Jonge tieners verkennen de wereld van bos en hout(bewerking) met de Houtbrigade

Kinderen van 10 tot 12 jaar laten kennismaken met hout en houtbewerking? Daarvoor nemen we de hele klas mee op avontuur! Link Inc kreeg de opdracht van Woodwize om aantrekkelijk educatief materiaal te maken. Samen creëerden we een reeks toegankelijke educatieve trajecten over het bos, hout en houtbewerking onder de noemer www.houtbrigade.be.

Waarom?

Leerkrachten zijn voortdurend op zoek naar goed uitgewerkt en bruikbaar didactisch materiaal om leerplandoelen te bereiken. Zeker op het domein van techniek is daar nog steeds nood aan. Daarnaast valt de maatschappelijke relevantie van hout als veelzijdig en duurzaam materiaal niet te ontkennen. Door leerlingen al op jonge leeftijd te laten kennismaken met techniek en de beroepen in de houtsector, kunnen technische interesses of talenten ontdekt worden.

De Houtbrigade van Robin Wood

We staken de creatieve koppen bij elkaar voor een speels concept. De uitkomst: de Houtbrigade van Robin Wood, een herkenbare 3D-mascotte die de leerlingen meeneemt op spannende, leerrijke missies. Tijdens elke missie ontdekken kinderen een nieuw deel van de wereld van bos en hout.

Van boomstamtafels tot paletten

Uit een breed scala aan thema’s kozen we de eerste 2 trajecten: boomstammen & paletten. Elk traject bevat 4 lesjes van ongeveer anderhalf lesuur en een doe-opdracht. Het pakket is uitgewerkt onder de vorm van interactieve, digitale leerpaden die mogelijkheid tot differentiatie, afwisseling tussen klassikaal, individueel of teamwork…. bieden. Bovendien kunnen de leerkrachten “cherrypicken”: ze kiezen zelf welke missies ze volbrengen. Het pakket wordt de komende jaren stelselmatig uitgebreid zodat de jonge houtbrigadiers steeds meer missies kunnen volbrengen.

Jacotte Brokken haalt leerlingen van hun stoel

Over welke lessen vertelt een kind ’s avonds aan de keukentafel? Die waar ze zelf iets mochten doen! STEM-ambassadrice Jacotte Brokken introduceert elke les met een nieuwe uitdaging: proefjes, doe-opdrachten en vraagstukken die de praktijk van houtbewerking in de leefwereld van kinderen brengen. Als sluitstuk is er de grote doe-opdracht, zoals het maken van een meubel uit oude paletten, die klassen uitdaagt om hun handen uit de mouwen te steken en een volledig technisch traject te doorlopen.

We wijzen leerkrachten de weg

Alle informatie en leerpaden zijn te vinden op één centrale plek: www.houtbrigade.be. Daarnaast geven we de leerkrachten een handig kompas mee, inclusief leerplandoelen en eindtermen.

Maak ook kennis met Robin Du Bois

Intussen heeft Robin Wood een Franstalig broertje.

We ontwikkelden “La brigade du bois” om ook het Franstalig onderwijs te laten meegenieten van de wereld van bos en houtbewerking.

Het werd niet zomaar een vertaling van De Houtbrigade. We stemden de inhouden af op de leerplandoelen van de tronc commun en content creator David Dieu nam met veel enthousiasme de rol van Jacotte over.

Promotie, promotie, promotie

“Hoe krijgen we dit educatief materiaal nu tot bij de leerkrachten?”, was de volgende vraag die Woodwize ons stelde. Met een doelgericht communicatieplan met online en offline communicatiemiddelen gingen we de uitdaging aan. Scholen en leerkrachten bereiken blijft een vak apart (eentje dat wij graag doen).

Met succes! KlasCement promootte de Houtbrigade in hun nieuwsbrief, een 60-tal leerkrachten volgde het introductiewebinar en Richtpunt Campus Eeklo nodigde ons uit op de jaarlijkse STEM-dag om De Houtbrigade voor te stellen aan de aanwezige leerkrachten.

Al dat moois leidde in de eerste 3 maanden al meer dan 1100 geïnteresseerden naar de website.

Op het kruispunt van educatie en communicatie vind je Link Inc

Voor de concrete invulling van de leerpaden doken we in onze doos met didactische basisprincipes. En dat deden we niet alleen: we consulteerden regelmatig leerkrachten uit het werkveld om de inhouden en werkvormen af te toetsen. En enthousiast waren ze!

Het ontwikkelen van educatief materiaal gaat terug naar de roots van Link Inc. We bevinden ons graag op het kruispunt van educatie en communicatie.

Ontdek hier onze andere educatieve communicatieprojecten