Wervende video's en presentatie zorgen voor meer instroom van accountants en belastingsadviseurs

Accountants en belastingsadviseurs zijn geen saaie mannen en vrouwen in grijze pakken, maar wel ambitieuze werkers met een missie: ze staan achter hun ondernemers en zetten cijfers in om hen te adviseren over de financiële koers van ondernemingen. Voortaan trekken de ambassadeurs van het ITAA met een aantrekkelijke presentatie en wervende video’s naar universiteiten en hogescholen om studenten warm te maken voor deze boeiende en gevarieerde beroepen.

Waarom?

De beroepen van accountant en belastingadviseur zijn echte knelpuntberoepen. Ze kampen met een tekort aan instroom terwijl de nood bij bedrijven hoog is en de beroepen mooie toekomstperspectieven bieden. Voor heel wat studenten is het doorgaans niet duidelijk wat de beroepen inhouden of wat precies het verschil is tussen een “gewone” boekhouder, werkzaam in een bedrijf of accountantskantoor en een gecertificeerd accountant of belastingadviseur. Ook de rol van het Institute for Taks Advisors and Accountants (ITAA) was weinig gekend.

We kwamen van achter ons bureau

Voor het vooronderzoek kropen we zoals steeds in de hoofden van de doelgroep. We gingen praten met jonge accountants en luisterden naar wat studenten zich écht afvragen over het beroep van accountant. Wat ga ik verdienen? Is het niet vreselijk saai? Moet je nachtjes door werken? Moet je een grote auto hebben om erbij te horen? Hoe moeilijk zijn de examens? Enzovoort.

Aantrekkelijke en interactieve presentatie

We zorgden voor een switch van 180°  in de bestaande presentatie waarmee ITAA naar de studenten trok, door de focus te veranderen: van zuiver informeren naar enthousiasmeren. Daarnaast zorgden voor een stijl en beelden die blijven ‘plakken’. Het resultaat: een aantrekkelijke en interactieve presentatie die vertrekt vanuit de vragen van de jongeren zelf, met ruimte voor hun eigen ervaringen en inbreng.

Video's en foto's die goesting doen krijgen

In twee video’s, een Nederlandstalige en een Franstalige, stellen jonge accountants Nele en Lucas met aanstekelijk enthousiasme hun beroep voor. Ze geven een beeld van wat het leven als gecertificeerd accountant in 2021 inhoudt, met de variatie en het persoonlijk contact met klanten die daar een groot deel van uitmaken. In hun verhaal zit ook het af te leggen traject en de meerwaarde ervan verweven. Tot slot voorzagen we het ITAA van mooie fotoreportages om de beroepen ook op andere communicatiekanalen in de kijker te zetten.