Skip to main content

Je teksten leesbaar maken voor een divers publiek, vraagt de nodige zorg en kennis van zaken. Maar vandaag kan je eigenlijk niet anders dan zorgen dat de boodschappen van je organisatie begrijpelijk zijn voor alle doelgroepen.

Een leesniveautool, een website met praktisch advies en een handige vuistregel helpen jou op weg.

  1. Laat het niveau checken met de leesniveautool

Idealiter test je je tekst effectief bij je doelpubliek.
Lukt dat niet, dan is een alternatief daarvoor je tekst invoeren in een leesniveautool.
Deze geeft jou een aanduiding van het leesniveau dat vereist is om jouw tekst te lezen en te begrijpen. Een B1-niveau is aangewezen, om te zorgen dat je tekst begrijpelijk is voor het 90% van de bevolking.
Opgelet: je kan de tool slechts 10 keer gratis gebruiken.

  1. Praktisch advies op www.diversiteitspraktijk.be

Het juiste leesniveau hanteren is maar één element om te zorgen dat je teksten “aankomen” bij een zo breed mogelijk publiek. Ook structuur en vormgeving dragen bij tot een goed begrip.
Op www.diversiteitspraktijk.be vind je een schat aan informatie over toegankelijk communiceren, met concrete adviezen over hoe je teksten af te stemmen op een divers publiek.
Diversiteitspraktijk.be is een project van Atlas, integratie & inburgering Antwerpen.

  1. Vergeet je webteksten niet: gebruik de tang

Je doelgroep centraal stellen, je leesniveau bewaken en structuur brengen zijn des te belangrijker voor webteksten.
Een goed hulpmiddel: hou het “tang-model” in je achterhoofd bij het schrijven. Plaats de kern van je boodschap in de eerste paragraaf, en trek zo je lezer mee in je verhaal. Op het einde vat je het kernidee nog eens kort en krachtig samen. Zo kom je ook tegemoet aan het scannend lezen, waarbij de lezer van de intro van je tekst naar het slot springt.

Kristine De Smet

Kristine is senior communicatie-adviseur, wiens hart klopt voor overheden, social profit, zorg en welzijn. Ze is zaakvoerder van communicatiebureau Link Inc en tevens docent aan de bacheloropleiding Communicatie aan Arteveldehogeschool. Ze is lid van de raad van bestuur van Vonk, netwerk voor interne communicatie.

Leave a Reply